[...] prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, [...]
[...] życia Zapotrzebowania na insulinę może być zmniejszone poprzez odpowiednie modyfikacje sposobu odżywiania, przede wszystkim poprzez kontrolę spożycia węglowodanów. Spożyte węglowodany złożone są rozkładane do cukrów prostych przez enzymy trawienne w jelicie i stamtąd są wchłaniene do krwioobiegu. Część węglowodanów jest trawiona i wchłaniana [...]
[...] ryba lub pierś kury z grilla. Inne przykłady pokarmów o niskim indeksie glikemicznym to chude mleko, różne rodzaje fasoli, ziemniaki oraz chudy jogurt owocowy. Wybierzmy węglowodany, dodajmy białka i rozsądnie troszeczkę tłuszczu. To nie pora na pizzę z kiełbasą, ale trzeba zjeść coś więcej niż suchą sałatę i tuńczyka z puszki. Przykład [...]
Witam!!! Przegladajac z nudow magazyny kulturystyczne wpadl mi w oko ciekawy artykul. Pomyslalem sobie, ze skoro zaciekawil mnie i poszerzyl moja wiedze to byc moze i wam sie przyda kilka wskazowek odnosnie diety wiec oto i pisze: Wsrod produktow odzywczych godnych duzej uwagi znajduja sie wytwory "jedzeniopodobne", tym grozniejsze dla organizmu [...]
[...] się na szkoleniu? - spożycie weglowodanów kiedyś i dziś - największe mity na temat węglowodanów - cukier jak narkotyk 2. Węglowodany - kluczowe informacje - czym są węglowodany, jak je dzielimy - rola węglowodanów w żywieniu, - indeks gliekmiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy - rola węglowodanów we wspomaganiu wysiłku - [...]
[...] !!. Takie dodatki sprzyjają OTYŁOŚCI oraz CUKRZYCY typu 2. Szczegółowa identyfikacja CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki): 1. białko roślinne 10,5% 2. tłuszcz roślinny 2,9% 3. węglowodany 78,9%, tzw. NISKIE węglowodany, tj. GLUKOZA naturalna. 4. witaminy: z grupy B (B1, B2, B6, PP), E 5. składniki mineralne: fosfor, wapń, magnez, cynk, żelazo i [...]
Insulina to hormon wydzielany przez komórki B wysp trzustkowych w odpowiedzi na posiłek zawierający węglowodany(w mniejszym stopniu białka). Podstawowa rola tego peptydu w naszym ciele związana jest ze stabilizacją właściwego poziomu cukru we krwi. Insulina zmniejsza stężenie cukru we krwi, co zwrotnie hamuje jej wydzielanie przez komóreki B. W [...]
[...] osiągnąć to, co w składzie gainera. Krótko mówiąc gainer to zastąpienie posiłku, a nie super odżywka dająca masę. Masę to daje dodatni bilans kaloryczny w diecie. Ponadto węglowodany w gainerze mają wysoki indeks glikemiczny, przez co osoby z nie za szybką przemiana materii będą się po nim zatłuszczały. 8 MIT - Tribulus znacząco podnosi poziom [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] prawidłowego przebiegu przemian biochemicznych w ustroju, m.in. przemian kwasów tłuszczowych i aminokwasów. Węglowodany możemy podzielić ze względu na 1. Budowę chemiczną - węglowodany proste (szybko przyswajalne np. glukoza, fruktoza, galaktoza) - węglowodany złożone (wolno przyswajalne, połączenie 2 lub więcej ww. prostych np. sacharoza, [...]
[...] w przypadku osób ze słabą tolerancją węglowodanów) powinny determinować zarówno ilość jak i jakość węglowodanów w tej fazie. W większości przypadków preferowane powinny być węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (np.: biały ryż, ziemniaki, dojrzałe banany lub winogrona). - W dniach wolnych od treningu siłowego ogranicz spożycie [...]
Wszystko o węglowodanach. 1. Czym są węglowodany? Węglowodany ( nazywane też cukrami, bądź sacharydami) są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru i tlenu, stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a [...]
[...] Tyjemy od nadmiaru kalorii w naszej diecie a nie od tłuszczu co wiecej trudniej jest zamienic tłuszcz jedzony przez na s na tkanke tłuszczowa odkładaną w organizmie niz węglowodany na taka samo tkanke tłuszczowa!!! na przemiane tłuszczu w zapasowa tkanke tłuszczowa składa się wiele procesów i organizm potrzebuje o wiele wiecej energii niz na [...]
[...] isolate, egg protein), gwarantujący dopływ niezbędnego budulca dla Twoich mięśni zarówno w krótkim jak i długim okresie. Drugim kluczowym składnikiem Megablast Massive są węglowodany w których skład wchodzi izomaltuloza, maltodekstryny oraz glukoza. Każdy z tych węglowodanów posiada inny czas wchłaniania. Najszybciej wchłaniana jest glukoza, [...]
[...] białko powinno dostarczać 12-15 proc. ogółu energii, tłuszcz - nie więcej niż 30 proc., a pozostałą część dobowej podaży energii, czyli ok. 55-60 proc., powinny dostarczać węglowodany. W diecie niskowęglowodanowej te proporcje są zaburzone. Dieta „optymalna", propagowana przez lek. med. Jana Kwaśniewskiego, opiera się na podobnych założeniach [...]
Artykuł tłumaczony z angielskiego. Myślę że przyda się, gdyż zbyt wiele się mówi o IG, a prawdę mówiąc nie wiele osób wie co to ŁG. Całość artykułu w języku angielskim znajduje się pod tym linkiem: http://www.mendosa.com/gilists.htm Tabeli nie było sensu tłumaczyć, ze względu na dużą ilość produktów. Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a [...]
[...] cienkim. Powolne trawienie produktów o niskim indeksie glikemicznym zapewnia stałe uwalnianie glukozy do krwi w czasie zawodów. posiłek po zawodach zjedz posiłek bogaty w węglowodany i spożywaj duże ilość w ciągu 24 godzi po zakończeniu zawodów. spozywaj produkty o wysokim indeksie glikemicznym. unikaj alkofolu bo spowalnia odbudowanie zapasów [...]
[...] całkowicie fast foody, drugiego ograniczamy słodzenie napojów cukrem, i tak dalej po kolei wszystkie nasze nie zdrowe słabości. Pieczywo białe oraz inne przetworzone wysoko węglowodany wyrzucamy, zastępując je kaszą, ryżem brązowym, ziemniakami, płatkami owsianymi. Im wyższe przetworzenie produktu węglowodanowego tym wyższe jego IG. Indeks [...]
[...] kilku łyżek stołowych oleju lnianego do Twojego shake’a proteinowego. Możesz dodać ok. 3 łyżek niezbędnych kwasów tłuszczowych dziennie. 5. Węglowodany Ostatnimi czasy węglowodany zyskały sporo niezasłużonej krytyki. Nie wierz tym wszystkim bredniom. Węglowodany są niezbędne dla hardgainerów. Musisz mieć bogatą pulę glikogenu mięśniowego, [...]
[...] to 75%, a nawet 85% sukcesu. „Najlepszym rozwiązaniem jest przestrzeganie zasad diety zrównoważonej, która polega na odpowiednim doborze produktów, czyli źródeł bogatych w węglowodany, białka i tłuszcze"- mówi Dariusz Brzeziński. Często popełnianym błędem jest zbyt mała ilość posiłków w ciągu doby, które jednocześnie są zbyt obfite, a na [...]
Indeks glikemiczny Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danego węglowodanu, tym wyższy jest indeks glikemiczny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów żywnościowych podwyższa ich indeks glikemiczny: płatki [...]